Класация

Царевна Миладинова

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Царевна Димитрова Миладинова-Алексиева е българска просветна деятелка, радетелка за развиването на българското девическо образование, една от основателките на Солунската българска девическа гимназия.

Родена е на 1 януари 1856 г. в град Струга.

Дъщеря е на възрожденеца Димитър Миладинов. Учи при Георги Икономов, който е ученик на баща ѝ. През лятото на 1864 г. руският консул в Битоля Михаил Хитрово отсяда у Миладинови и решава да вземе Царевна със себе си в Русия. През 1866 г. тя заминава за Русия със семейството на Стефан Икономов, брат на Георги Икономов. Завършва киевската Фундуклеева класическа гимназия през 1874 г. и се завръща в България. Преподава в девическото училище в Шумен, където става председателка на Женското дружество „Родолюбие“. По-късно преподава в девическите училища в Етрополе и Свищов.

Миладинова участва в основаването на Солунската девическа гимназия "Свето Благовещение". През 1883/84 г. е директор на училището, а от 1884 до 1888 година е помощник-директор и учителка по литература.

През 1889 г. по молба на Прилепската българска община, Царевна Миладинова организира българско девическо училище в града, на което е директор от 1889 до 1891 година. След това отново в Солун основава българско училище в Пиргите. През 1913 г. се преселва в София.

Умира на 18 декември 1934 г. в София.