Класация

Свобода Бъчварова

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Свобода Тодорова Бъчварова е български писател, редактор и киносценарист, едно от най-значимите имена в българското кино.

Родена е на 11 януари 1925 г. в Горна Джумая (Благоевград).

Когато е още бебе, семейството ѝ бяга от фашисткия режим в България в Австрия, а после във Франция и Белгия. В този период тя се разболява от костна туберкулоза, която ѝ оставя недъг за цял живот. На 5-годишна възраст се завръща с майка си в България, баща ѝ е убит. Като ученичка е арестувана заради политическите си убеждения. След Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Свобода заминава за Ленинград да учи естетика, където се запознава с представители на съветската интелигенция. Тежко изживява репресиите на сталинисткия режим.

В началото на 50-те години Свобода Бъчварова се завръща в България и става журналистка в културния отдел на вестник "Работническо дело". Попада в интелектуалния кръг на Панчо Панчев, Иван Кирилов, Васил Джерекаров, Владимир Найденов, Радой Ралин, Добри Жотев, Блага Димитрова и Иван Радоев. Използва вестника като платформа за прокламиране на своите идеи. 

След закриване на отдела Свобода навлиза в киното. Става ръководител на творческия колектив "Хемус" в Киноцентъра, където работят най-големите режисьори като Методи Андонов, Иван Андонов, Рангел Вълчанов, Георги Дюлгеров. 

Свобода Бъчварова е автор на романите: "Великденска ваканция", "Литургия за Илинден", "Приключенията на Фильо и Макензен", "Телеграма с много неизвестни", "Опасен чар", "Земя за прицел", "По особено мъчителен начин…". Сценарист е на филмите: „Опасен чар“; „На всеки километър“; „Между релсите“; "Мера според мера" и др.

Вече на 64 г. Бъчварова заминава за Бразилия заради брака на дъщеря ѝ с латиноамерикански бизнесмен. Там тя не спира да пише, в това число и сценарии. Идва за последен път в България през 2008 г., когато представя посветената на нейния баща трилогия „По особено мъчителен начин”.

Умира на 27 юни 2012 г. в Рио де Жанейро.