Класация

Йоанна Българска - Царица Йоанна

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Царица Йоанна, родена Джована-Елисавета-Антония-Романа-Мария е българска царица, съпруга на цар Борис III.

Родена е на 13 ноември 1907 г. в Рим, Италия. Дъщеря е на италианския крал Виктор Емануил III и на черногорската принцеса Елена Петрович Негош.

На 25 септември 1927 г. цар Борис ІІІ е поканен на обяд в кралското имение Сан Росоре близо до Пиза от родителите на Джована. Там двамата се запознават и влюбват. Виждат се отново след 3-годишна пауза - през януари 1930 г. - в дома на нейната сестра Мафалда. На тази среща Борис прави предложение за женитба на Джована и получава съгласие. По време на тази пауза текат множество разговори и спорове възможна ли е женитбата между католичка и източноправославен, като в дискусиите са замесени Ватиканът, италианското и българското правителство и църква, дори и чужди дипломатически представители. През септември 1930 г. най-после Борис отново пристига в Сан Росоре с радостната вест, че е успял да получи благословията на главата на Св. синод митрополит Неофит и на Софийския митрополит Стефан. Ватиканът също най-после дава благословия за венчавката.

На 25 октомври 1930 г. Джована се омъжва за Борис III – първоначално в папската базилика "Свети Франциск" в град Асизи по католически ритуал. Сватбата е грандиозна. На нея присъстват правителствени мъже и цветът на европейските монархически династии, а улиците са задръстени от хиляди хора, които искат да зърнат младоженците. Борис и Джована подписват граждански брачен акт в общината на Асизи. Свидетели са тогавашният премиер Бенито Мусолини в качеството си на държавен нотариус и Андрей Ляпчев, министър-председател на България.

Борис и Джована със специален царски влак се отправят за София, където влизат през специално построена триумфална арка на Лъвов мост. На 31 октомври 1930 г. бракът е благословен и с православна церемония в София в храм-паметника "Свети Александър Невски". Джована променя името си на православния му вариант Йоанна, Царица Българска.

Царица Йоанна ражда две деца - Мария Луиза и Симеон II Сакскобургготски. Българите истински я обикват и в сърцата им тя остава като Царицата на милосърдието.

След смъртта на Борис през 1943 г., Симеон е обявен за цар, а управлението на страната е поверено на регентски съвет. През 1946 г. по време на комунистическия режим Йоанна и децата ѝ са екстрадирани от България.

Йоанна Българска умира на 26 февруари 2000 г. на почтената 92-годишна възраст. Погребана е в църквата "Св. Франциск" в Асизи, където е венчана.