Класация

Божидар Димитров

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Божидар Димитров Стоянов е български историк, общественик, телевизионен водещ.

Роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол. Основното и средното си образование завършва в Созопол и Бургас, работи известно време като моряк на риболовни кораби, добър водолаз е. По-късно завършва история и археология в Софийския университет, има докторат по история.

През 70-те години е командирован и проучва архивите във Ватикана. Там в архива на Борджиите открива част от "История на България" на Петър Богдан Бакшев от 1667 г. По-късно пише книгата "За кожата на едно ченге", в която разказва за дейността си във Ватикана.  

През 1985 г. е утвърден за старши научен сътрудник II степен. Трикратно е директор на Националния исторически музей. За първи път заема поста в края на 1994 г. През 1997-1998 влиза в конфликт с президента Петър Стоянов по повод връщането на "История славянобългарска" в Зографския манастир и е отстранен от поста. През 2001 г. е възстановен с конкурс. По време на управлението на НИМ от Божидар Димитров собствените експонати на музея от 170 нарастват до 650 000 бр.

Участва и в политическия живот на страната. Първоначално е член на БСП, после преминава в ГЕРБ. В първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, който отговаря за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция "Архиви" и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Божидар Димитров е водещ на няколко телевизионни предавания - "Час по България" по СКАТ, "Памет българска" по Канал 1, "Историята... с Божидар Димитров" по TV+. Автор е на редица статии, трудове и книги на историческа тематика - "Български старини в Македония – пътеводител", "Християнството в българските земи. Български манастири, "Българите и Александър Македонски, "Българите – първите европейци", "България: Илюстрована история", "България и Папството", "Аполония Понтика", "Разказ за историята на България", "Седемте древни цивилизации в България", "Войните на България за национално обединение", "Истинската история на Освобождението 1860 – 1878", "Светослав Тертер. Цар на българите (1300 – 1321)", "Десетте лъжи на македонизма", "Българската християнска цивилизация и българските манастири", "Македония – свещена българска земя", "12 мита в българската история", "Миналото на град Раковски", "24-те чудеса на България", "Истинската история на Балканската война" и др.

Участва активно в реставрациите на Боянската църква, Дряновския манастир и “Св. 40 мъченици”.

На името на Божидар Димитров е именуван залив в Антарктида. Почетен гражданин е на град Бургас. Почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Умира на 1 юли 2018 г.