Класация

Бончо Карастоянов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Богдан (Бончо) Димитров Карастоянов е български фотограф и кинооператор.

Роден е на 24 януари 1899 г. в София.

През 1917 г. завършва Робърт колеж в Цариград, а през 1919 г. – Школата за запасни офицери в София. През следващите години получава елитно образование по фотохимия в Берлин и по художествена фотография в Париж. В Париж Карастоянов е старши оператор в един от най-реномираните фотографски салони - "Валери".

През 1927 г. се връща в България и се включва в "Българския фотоклуб". Там заедно с Антони Левиев, Георги Хрусанов и Васил Савов поставят началото на актовата фотография в България. От началото на 40-те години работи като кинооператор в "Българска кинематография".

Бончо Карастоянов е потомствен фотограф (баща му и чичо му също са видни фотографи) - наследява усета на баща си и чичо си към точното и изчистено изображение и фотографиите му достигат до европейския и световния печат. Той е един от пионерите в цветната фотография, като прави цветни снимки на плаки Люмиер ауто хром.

Бончо Карастоянов е оператор на филмите: "Сватба", "Ще дойдат нови дни", "Дългият път на цигарата" (също режисьор и сценарист), "Утро над родината", "Данка", "Под игото", "Снаха", "Следите остават", "Земя", "Хитър Петър", "Бъди щастлива, Ани!".

Умира на 18 април 1962 г. в София.