Класация

Александър Батенберг

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Александър Батенберг е първият княз на България след Освобождението.

Роден е на 5 април 1857 г. във Верона, Италия, син на германски принц и полска графиня. Воюва във войната за Освобождението на България. Това е единственото му познанство с България. Избран е през 1879 г. (когато е едва на 22 години) от I Великото народно събрание за първия владетел, който да управлява България след Освобождението заради участието си в освободителната война. Препоръчан е от Александър II и е подкрепен от Великите сили.

По негово време става обединението на Княжество България с Източна Румелия. Княз Батенберг е главнокомандващ по време на Сръбско-българската война, която в последствие свършва с поражение за сърбите.

На 9 август 1886 г. княз Батенберг е свален от власт чрез преврат, Стефан Стамболов прави контрапреврат в полза на княза, но на 26 август той абдикира и напуска България.

По време на своето управление князът се опитва да превърне България в модерна европейска държава. Той открива първата българска ледена пързалка, първата новогодишна елха се появява в царския дворец.

Докато е в България, Батенберг не създава семейство. Жени се 5 години преди смъртта си за неаристократката по кръв, актрисата Йохана Лойзингер, поради което се налага да приеме по-ниската титла граф.

Княз Александър Батенберг умира в Австрия през 1893 г., но негово изрично желание е да бъде погребан в България. Тленните му останки са пренесени през 1898 г. и днес се намират в мавзолея на бул. "Васил Левски" в София.