Класация

Георги Атанасович

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Георги Атанасович е българо-румънски лекар и политик.  

Роден е на 10 март 1821 г. в Свищов.

Завършва гимназия в Атина, където заедно с други български ученици създават културно-просветен кръжок "Македонско дружество", имащ за цел освобождаването на България. По-късно завършва медицина в Париж. Живее в Букурещ, където работи като токсиколог. Той е първият съдебен лекар в Румъния. Преподава патология, професор, основател и ръководител на катедрата по съдебна медицина и токсикология в Националното медицинско училище. Заема и административни длъжности в Румъния - член на Висшата санитарна комисия и на Висшия медицински съвет.

Участва в живота на българската общност в Румъния - става член на ръководството на Добродетелната дружина, сред основателите е на българското читалище "Братска любов" в Букурещ, участва в издаването на вестник "Отечество". По време на Руско-турската война е лекар в главната квартира на руската Дунавска армия, участва в откриването на военната болница в Свищов.

След Освобождението Атанасович се връща в България. Заема различни административни длъжности, включва се в Консервативната партия на Тодор Бурмов. През 1879 г. става министър на народното просвещение в първото българско правителство на Княжество България. Като такъв той издава постановления за задължителното образование на девойките до 13 и на младежите 15 годишна възраст, въвежда изучаването на български език в училищата като задължителен. Става дописен член на Българското книжовно дружество (днес БАН), а по-късно и негов почетен член. Заема поста председател на Третия медицински съвет в Българското княжество и подпомага създаването на "Медицинското училище". През 1884 г. създава "Санитарния закон", който увеличава броя на болниците с 20 и намалява двойно големината на участъците, които те обслужват. Последно работи като лекар на частна практика в Свищов.

Проф. Георги Атанасович е автор на трудовете "Съдебно-медицинска експертиза", "Детска болница", "Отравяне с арсенинова киселина".

Умира на 9 март 1892 г. в Свищов.