Класация

Димитър Балев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Димитър Стефанов Балев е български пчелар и политик, кмет на Видин.

Роден е на 10 септември 1863 г. в .Охрид.

Рано остава без баща и с майката семейството се мести във Видин. Завършва местното второкласно видинско училище и се сприятелява с учителя си Димитър Хранов. Едва единадесетгодишен се включва в издаването на първото специализирано списание за земеделие, домакинство и просвета - "Ступан". През 1875 г. заедно с учителя си, Димитър Балев заминава в Букурещ и започва работа в печатницата на Любен Каравелов. Запознава се и с Ботев. Владее български, румънски, руски и немски език.

След Освобождението работи като писар в общинското управление, контрольор в ковчежничеството на Видин, както и в Министерството на финансите в София. Известно време е иконом в "Образцов чифлик" при Карл Бец край Русе. Продължава да се занимава с вестникарство и печатарство. Участва в издаването на вестниците "Свобода" и "Народен лист". През 1884 г. основава и своя печатница във Видин, където се печатат вестник "Народен лист", списание "Праг", първото популярно медицинско издание "Медицинска беседа", списание "Здраве".

В периода 1908 -  1915 г. Димитър Балев е кмет на Видин. Цялото му управление е насочено към превръщането на Видин в модерен европейски град. Сред първите му инициативи е въвеждането на мерки за поддържане на чистота по улиците и обществените заведения. Въвежда ефикасен санитарен надзор над хранителните продукти, които се предлагат в града, както и санитарни книжки и редовен здравен контрол на хората, имащи връзка с предлагането на хранителни стоки. Пръв въвежда изцяло безплатната медицинска помощ за всички граждани, увеличава броя на градските лекари. По негова инициатива се открива общинска аптека, която осигурява безплатни лекарства за бедните и по 300 грама рибено масло за слабите видински деца през зимата. Негова е заслугата за уреждането на бюро за социални грижи, за налагането в общинската политика на принципите за задължително безплатно първоначално образование, за верската и етническа толерантност.

Димитър Балев влага много усилия за увеличаване на общинските доходи чрез създаване на общински предприятия, вместо чрез увеличаване на таксите и данъците, работи за пресушаването на блатата и водоснабдяването на града. По време на неговия мандат са построени сградите, където се помещават училищата "Любен Каравелов" и "Св. св. Кирил и Методий", започват проектите за построяване на моста Видин – Калафат.

Димитър Балев се занимава активно и с пчеларство. През 1896 г. участва в учреждяването на Видинското пчеларско дружество (което след смъртта му е кръстено на негово име), а през 1899 г. подпомага организирането на първата пчеларска изложба. Сътрудничи на списание "Пчела", участва в пчеларски конгреси и международни изложби. През 1903 г. печели награди от Международния пчеларски конгрес и на пчеларска изложба във Виена. През 1912 г. участва и на Всеславянския пчеларски събор в Москва.

Разработва нов вид кошер, носещ неговото име - Балев кошер, и е отличен с няколко награди.

Умира на 15 януари 1915 г.