Класация

Борис Руменов (Борю Зевзека)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Борис Николов Руменов, известен с псевдонима си Борю Зевзека, е български писател-хуморист, актьор.

Роден е на 27 декември 1884 г. в Цариброд (дн. Димитровград, Сърбия).

Завършва Първа мъжка гимназия в София и следва литература в Софийския университет. Започва да учи във Виена, записва се в театрална школа, но завършва образованието си по драматургия и актьорско майсторство в Загреб.

Завръща се в България и с успех дебютира в Народния театър. Редовно сътрудничи на хумористични вестници. Присъединява се към екипа, създаващ списание "Барабан" ("барабанистите"), първоначално като автор, после като редактор и главен редактор.  В кръга около списанието попадат много ярки и забележителни личности от онази епоха – Чудомир, Александър Божинов, Райко Алексиев, Димчо Дебелянов, Димитър Подвързачов, Христо Смирненски и др. Списанието има голям успех със своя свеж хумор, духовна разкрепостеност и свобода, а Борис Руменов получава своя псевдоним Борю Зевзека, с който остава в историята.

Борис Руменов завършва Школата за запасни офицери. Участва и в трите войни за национално обединение на България - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Участва във формирането на един от първите фронтови театри – "Полеви военен театър" - като основава войнишка трупа, привлича артисти (сред които Стефан Македонски, Кирил Петров, писателят Крум Кюлявков) и формира репертоара на трупата.

След войните Борис Руменов възстановява "Барабан" вече като издател. Наред с това списва и хумористичните страници на вестниците "Утро" и "Дневник". Увлича се от киното и изпълнява някои роли. Движи се в кръга на ярки личности като Елин Пелин, Александър Балабанов, Теодор Траянов, Кръстю Сарафов, Сирак Скитник, Константин Щъркелов, Борис Денев, Димитър Гюдженов, Дечко Узунов, Димитър Пешев.

Увлича се силно от птицевъдство и става инициатор за създаването на Софийското птицевъдно дружество "Птица", участва в международни конкурси и форуми. Редактира рубриката "Птицевъдство" на вестник "Заря". Във връзка с това му увлечение хумористичните страници на "Утро" и "Дневник" са озаглавени "Кукуригу" и "Кудкудяк".

Борис Руменов никога не участва в политическия живот, но на 10 октомври 1944 г. го извеждат от дома му под предлог, че е арестуван. Намират трупа му в Перловска река, надупчен от куршуми. Мотивът за разстрела му не е ясен.

За дата на смъртта се смята 10 октомври 1944 г.