Класация

Иван Милев

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Иван Милев е български художник и сценограф, един от основните представители на българския сецесион.  

Роден е на 19 февруари 1897 г. в с. Шипка, до Казанлък.

Завършва Казанлъшката гимназия и скоро след това, по време на Първата световна война, е мобилизиран в Пехотната казарма в София и е зачислен в щаба на Въздухоплавателната дружина като военен художник. След войната работи като учител в село Горски извор.

През 1920 г. постъпва в Държавната художествена академия в София и прави първата си изложба в павилиона на Борисовата градина. Мнозина го приемат за първия български художник-модернист. По време на обучението си прави три самостоятелни изложби. Милев е майстор на темперната и акварелна техника. Извънредно самобитният му декоративен стил е повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, но е свързан по-скоро с народните традиции и иконописта.

Сътрудничи на вестник "Червен смях" като илюстратор и карикатурист. Рисува кориците и илюстрира книги - "Смърт" на Владимир Полянов, "Синята хризантема" на Светослав Минков, "Фантазии" на Едгар Алан По, "Ужасът" от Ханс Хайнц Еверс, стихосбирката "Арена" на Ламар и др. Сътрудничи на Народния театър като прави сценографиите на различни постановки. Впоследствие работи като художник на свободна практика, илюстратор и автор на стенописи за частни домове. През 1925 г. заедно с Васил Вичев участва в конкурса за паметника на връх Шипка. Проектът им остава на второ
място.

Творби на Иван Милев се съхраняват в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и в художествената галерия в Казанлък.

Образът на Иван Милев е изобразен върху банкнотата от 5 лева (емисия 1999 – 2009).

Умира на 25 януари 1927 г., ненавършил 30 години.