6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

 

Всяка година наГергьовден честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия.

6 май е официален празник в Република България и е професионален празник на военнослужещите и на Военния орден „За храброст“. Освен това почти във всяка къща се отбелязва Гергьовден и се яде агнешко месо, тъй като Георги е едно от най-често срещаните имена в страната.

Свети Великомъченик Георги Победоносец е почитан още от зората на християнството нe само като покровител на скотовъдството, но и на войската. Още от ХVII век образът на великомъченика се появява в редица европейски страни върху бойни знамена и военни отличия за проявена храброст. Първото българско знаме с изображение на светеца е принадлежало на българските доброволци, сражавали се на страната на руската армия през Кримската война и днес то се съхранява в Националния военноисторически музей в София.

Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване.

С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“, а с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. От първоначално скромно отбелязване на празника, включващо панихиди за загиналите и поздравления за носителите на орден „За храброст“, постепенно се стига до провеждане на военни паради, главно в столицата.

Установената традиция на Гергьовденските паради е отменена от Отечественофронтовската власт на 2 май 1947 г. с постановление на Министерския съвет под председателството на Георги Димитров. Празникът на българската армия започва да се мени във времето, обвързан със знаковите за новия режим дати.

След началото на демократичните промени, през 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари отново е възвърната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Съвременният празник започва пред паметника на Незнайния воин в София, където патриархът или друг представител на висшия клир на Българската православна църква отслужва панихида за загиналите военнослужещи, молебен за живите и празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини. Поднасят се венци и цветя в памет на падналите в бой войници. След това на площад „Княз Александър І“ започва военен парад, завършващ с тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.